top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEls Niemegeerts

No deadlines please!
Ik ben een beetje vies van deadlines.


Ik wil ten allen tijde ontspannen zijn.


Ja, ik weet het. Niet meteen echt fashionable. Want de hele tijd ontspannen zijn dat wordt nogal geassocieerd met luit zijn, met weinig resultaat.


En toch…


Niets is minder waar.


Ontspannen, dan ben ik op mijn best. En niet alleen als ik werk. Ontspannen ben ik de beste ondernemer, de beste vrouw, moeder, vriendin...gewoon echt de beste versie van mezelf.

Ik heb niets met deadlines.


Deadlines zijn killers. Ik associeer ze met haast , onzorgvuldigheid, fouten en onnodige stress.


Ik hou van rust, overzicht en ruimte. Ruimte om creatief te zijn, om vanuit mijn intuïtie te creëren. Een tekst, een idee, een proces, een plan, de volle 100% aanwezig zijn bij mijn klanten…


Deadlines zijn overweldigend. Het bezorgt me stress. Maakt me onzeker. Ik kan niet helder nadenken en ga dingen doen die niet bij me passen. Zeg ja als ik nee bedoel. Zeg nee als ik ja bedoel. Weet dan soms niet meer wat ik wil, twijfel en ga over mijn grenzen.


Deadlines deugen echt voor niets. Of soms. Heel soms, om een heel lastig klusje te klaren, of de laatste loodjes van een project af te werken. Dan mag het voor heel even. Heel soms spreek ik met mezelf iets af en dan duld ik geen gedoe. Af moet het dan zijn.


Maar echt maar even. Een dag of twee, of iets meer, maar nooit meer dan een week.


En dan weer rust. Ontspannen.


Ontspannen ben ik ook het meest effectief én produceer ik aan een ijzingwekkend tempo. Als iets moet is van focus geen sprake, dan is het eerder paniek.

Als ik ontspannen ben, maak ik mijn beste werk, heb ik mijn beste ideeën. Dan borrelt dat spontaan op.


Als ik ontspannen ben, dan ben ik in flow.


Waar ik ook enorm van hou, is vooruitwerken. Dingen afwerken die nog niet af moeten zijn. Die pas binnen twee maand klaar moeten zijn. Dat vind ik heerlijk. Dat geeft me zoveel ruimte in mijn hoofd en mijn leven. Alles kan dan.


Plots zin in een paar dagen aan zee omdat het net zo heerlijk waait. Dat kan dan!


Heeft iemand waar je van houdt het moeilijk? Dan stop je toch gewoon even en geef je dat zonder zorgen en zonder problemen voorrang.


Dat is vrijheid.


Dus nee, geen deadlines voor mij. Want deadlines, da’s moeten. En als er iets is waar ik een absolute hekel aan heb, dan is het iets moeten doen wanneer ik daar zelf niet voor kies.


Is dit dan een pleidooi om nooit meer naar een bepaalde datum toe te werken?


Nee, helemaal niet.


“Waar ik resoluut tegen ben is een deadline gebruiken als belangrijkste motivatie om een bepaald resultaat tegen een bepaalde datum neer te zetten. Of om pas in gang te schieten als het niet anders meer kan, of erger: als het al te laat is. Dat is een gebrek aan drive en discipline compenseren door het gevoel ‘nu kan het niet anders meer’.”

Wat werkt voor jou? Ben jij op je best met een strakke deadline in het vooruitzicht? Of geraak je pas echt in een flow wanneer je op een ontspannen manier naar grootse resultaten kan streven?Voor meer info, boek hier je kennismakingsgesprek als je graag op een meer ontspannen manier wil ondernemen.
46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page