top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEls Niemegeerts

Door deze vraag verspil jij nooit meer tijd met zaken die er niet toe doen

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2022


Moet ik dit nu doen?
www.elsniemegeerts.be

Alles is dringend.


Alles is interessant.


En als jij niet vindt dat het dringend is en nu meteen moet gebeuren dan is het wel iemand anders die je duidelijk maakt dat het gisteren al moest gebeurd zijn.


Je rent van hot naar daar. De veelheid van mogelijkheden, opportuniteiten, vragen en to do's die een beslag leggen op jouw tijd en energie jagen je adrenalinepeil stevig de hoogte in.


Herkenbaar?


Wat helpt om snel en doordacht de juiste beslissing te nemen is het volgende heerlijk eenvoudige vraag:


[Moet] [ik] [dit] [nu] [doen] ?


Van zodra je van activiteit wisselt of iemand komt bij jou met een vraag aankloppen, stel jezelf dan deze vraag 5 keer. Telkens met de klemtoon op een ander woord in die vraag, in de onderstaande volgorde.

​Je zal verbaasd zijn hoe vaak het antwoord 'nee' is ;)


Zodra je op een vraag met 'nee' antwoord hoef je de andere vragen zelfs niet meer te stellen.


Moet ik dit nu[doen]?

Is hier wel een actie vereist? Moet er hier wel iets gedaan worden? Misschien is dit gewoon informatie, of is dit een probleem dat zich wel vanzelf oplost? Moet je dit nu doen? Moet dit wel gebeuren? Of zou het gewoon leuk zijn, maar niet essentieel? Bewust beslissen om iets niet te doen is niet zelden beter dan het wel te doen.


[Moet] ik dit nu doen?

Moet je wel iets doen? En is het voor jou belangrijk genoeg om het te doen? Moet jij die taak wel uitvoeren? Of is het een nice to have. Iets dat je wel zou doen als je er tijd voor had, maar geen must? Of heb je het gevoel dat je het moet doen omdat iemand het jou vraagt?


Moet [ik] dit nu doen?

Bepaal of jij wel de juiste persoon bent om deze taak uit te voeren? Kan niemand anders dit doen? Kan je dit delegeren? Het kan zijn dat het wel moet gebeuren, maar niet door jou.

​Moet ik[dit] nu doen?

​Is dit wel de juiste actie? Is er geen alternatieve actie? Misschien is er je gevraagd een mail te sturen, maar vind je zelf dat bellen effectiever is. Misschien heb je wel een betere manier om het te doen?


Moet ik dit [nu]doen?

Moet je dit nu doen? Hoe dringend is dit? Kan dit wachten? Veel zaken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Wat voor een ander dringend is, is dat niet noodzakelijk voor jou.

Misschien heb je zelf ook wel al eens meegemaakt dat je dag en nacht doorwerkt om iets af te krijgen op tijd om dan te ontdekken dat wat eerst super dringend was voor je klant of collega plots niet zo dringend meer is... Niet fijn. Twijfel je? Vraag dan goed door zodat je precies kan inschatten waarom iets 'dringend' of 'meteen' moet.


Dit zinnetje maakt niet alleen jouw leven gemakkelijker, anderen weten ook snel dat jij niet ondoordacht te werk gaat en zullen ze na een tijdje deze vragen voor zichzelf al stellen voor je ze bij jou aankloppen.


Win-win dus!

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page