top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEls Niemegeerts

Minder doen met meer resultaat?

Bijgewerkt op: 9 aug. 2021


Els Niemegeerts - master your time 


Hoe zou het voor jou zijn om meer gedaan te krijgen in minder tijd en komaf te maken met het gevoel dat je geleefd wordt door je eindeloze to do lijst? Om nooit meer het gevoel hebben dat je niet aan jouw echte werk toegekomen bent? Om je dag nooit meer te eindigen met het gevoel dat je tekortschiet?

“Iedereen heeft precies evenveel uren, minuten en seconden per etmaal. Hoe je die tijd gebruikt maakt het verschil tussen succes en falen. Niet alleen in je bedrijf, maar ook in de rest van je leven en ook voor je relaties.”

En je tijd goed en bewust gebruiken is echt wel weggelegd voor iedereen.

"Maar hoe dan?" hoor ik je al denken.


Er zijn een aantal principes die voor iedereen toepasbaar zijn. Maar het is vooral belangrijk om te zoeken naar wat voor jou werkt. Iedereen is uniek, dus wat voor een ander hypereffectief is, werkt voor jou misschien helemaal niet.


In deze blog ontdek je alvast een aantal universele zaken waarmee je in een mum van tijd niet alleen tijd bespaart, maar ook nog eens meer gedaan krijgt in de tijd die je hebt.


1. Jouw agenda, jouw tijd


Als jij niet goed plant en niet beslist wat je met je tijd zal gaan doen, dan doen anderen het wel voor jou. Weet 's morgens dus heel goed wat je met de tijd in je dag gaat doen, wanneer je dat gaat doen, waarom je dat gaat doen en laat daar niets (nee, niets) tussenkomen tenzij het een 'matter of life or death' is. En geloof me, dat laatste valt écht zelden voor.

Laat je mailbox dicht, zet je telefoon op niet storen en werk eerst datgene af dat voor jou belangrijk is of waarmee jij een stap dichter zet naar je beoogde resultaat.


“Als avondmens proberen om 5 uur op te staan en dan je beste werk te gaan verrichten is niet meteen de weg naar succes.”

Zelfs al doe je dit maar voor 2 of 4 uur per dag, je zal er versteld van staan hoeveel werk jij kan verzetten als je niet gestoord wordt.


Bovendien kan je dan ook perfect rekening houden met wanneer jij best welk werk verricht. Ben je een ochtendmens, blokkeer dan voldoende tijd 's morgens om je beste werk te verrichten en besteed die tijd bijvoorbeeld niet aan je mailbox of aan 'open deur' momenten voor je team. Ben je daarentegen een avondmens: plan dan je creatief denkwerk eerder in de namiddag of avond in.


2. Zeg neen


De meest drukke mensen hebben vaak de gewoonte om tegen alles en iedereen gemakshalve 'ja' te zeggen.

Dus eens je je daar bewust van bent en je de kunst beheerst om veel vaker 'neen' te zeggen is dit het meest gemakkelijke om toe te passen en massa's tijd terug te krijgen.


"Nee, bedankt voor de uitnodiging, maar ik kan er niet bij zijn. Nee, ik ben aan het werk. Nee, ik wil dit afwerken. Nee, ik heb iets anders gepland. Nee, nu past het niet, maar morgen om x uur kan wel. Nee, dank je. Nee, daar kan ik geen tijd voor vrijmaken. Nee, dit lukt vandaag niet meer...."


Heb je het moeilijk om nee te zeggen?


Bedenkt dan dit eens: Bedenk dan dit eens: als je nee zegt tegen iets dat je niet wil doen, dan zeg je eigenlijk JA tegen iets anders: Ja tegen het gevoel van voldoening op het einde van de dag wanneer je afgewerkt hebt wat je wilde afwerken. Ja tegen het gevoel werkelijk impact gemaakt te hebben. Ja tegen die tijd die je met je partner of kinderen kan spenderen, ja tegen dat avondje met vrienden of de vakantie waar je al zo lang nood aan hebt.


En heb je dit niet helder, stel jezelf dan eens de vraag: wat is er belangrijk voor mij, wat wil ik echt doen en bereiken? Maak ruimte in je agenda om dat te doen. En hou je daar aan!


Laat me weten hoe dat voelt!

“Kiezen is verliezen zeggen ze. Daar ben ik het grondig mee oneens. Kiezen en bewust 'ja' zeggen tegen wat er voor jou toe doet én 'neen' zeggen tegen wat jou niet verder helpt is voor mij het echte winnen .”

3. Focus


Zelfs al heb je je agenda op orde en zeg je vaak genoeg nee, dan nog heb je geen garantie op resultaat. Niet wat je werk betreft, maar ook niet privé.


Wat je ook doet, doe het met je volle aandacht. Laat je niet afleiden door wat dan ook. Doe één ding tegelijkertijd. Of het nu een offerte maken is, een gesprek met een medewerker, een gesprek met een klant, je administratie...Wat dan ook, doe één ding en focus daar de volle 100% op.


Ik beloof je dit: als je iets met volle focus doet, er met je volle aandacht bij bent, dan gebeuren er wonderen. Je gesprekken zijn intenser, je verbindt meer met diegene die tegenover jou zit. Je administratie, een moeilijk gesprek, een aartsmoeilijk project, zelfs het meest irritante werkje, krijg je in een mum van tijd gedaan. Met kwalitatief resultaat.


“Multitasken werkt niet. Het is niet effectief en het is ook niet fijn om te werken (of een relatie te hebben) met multitaskers. Ze zijn overal en nergens. ”

Want geloof me: multitasken is niet meer werk gedaan krijgen in minder tijd, maar vooral minder werk gedaan krijgen in meer tijd, of erger: heel veel werk verzetten in minder tijd met een hele lage kwaliteit. Het maakt bovendien het verschil tussen gewone relaties en fantastische relaties. Ooit al eens een gesprek gevoerd met iemand die op zijn telefoon zit te swipen of er met zijn aandacht niet bij is? Yep, dat dus.

Dus multitasken: gewoon niet doen.


Mijn eigen coach geeft steeds het voorbeeld van hoe je vuur kan maken met behulp van een vergrootglas en de zon. Als het zonlicht overal is, krijg je geen vuur, het is pas als je de straal zon zoveel mogelijk concentreert dat je resultaat krijgt. Zo is dat ook met focus! Doe één ding goed en doe dit zoveel mogelijk na elkaar en je zal versteld staan van de snelheid waarmee je vooruitgang maakt.Ben je benieuwd hoe jij meer grip op je agenda, tijd en focus krijgt? Boek hier je vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page